Yangın Kapısı, müstacel durumlarda strüktürdan güvenli bir şekilde boşaltma olanakı sağlayıcı, kanunlarla mecburi hale getirilmiş ve âdem evladı yaşamını asıl düzlük, yapıların en önemli unsurlarından biridir.
Yangın çıkan ortamla birlikteliğin kesilmesi ve insanların ve ait binanın güvenliğini sağlayan kapıya yangın bapsı adı verilmektedir.
Yangın merdiveni yönetmeliği ikaznca merdivenlerin beceri ve özge özellikleriyle beraberinde konumlandırılması gereken yerler ortaya konmuştur.
Patlama ya da rastgele bir yangın vakasına karşı güvenli tahliyelerde yangın bapsı modelleri kullanılmaktadır. Bu modeller, dizayn olarak son denli çeşitli bir skalaya sahiptir.
Antrparantez Yangın Çıkış Kapılarının periyodik olarak denetçi edilmesi ve sorunlevsel yapısının korunması da yaşamsal önem taşır.
Özellikle alıngan ve altın materyallerin evetğu odaların baplarının nasıl yangına dayanıklı maddelerden üretilmiş olması gerekir.
Dairesel Yangın Merdiveni; çoğunlukla kullanma sahaından kâr peyda etmek amacı ile yapılan, en bir küme 100 şahsiyet kapasiteli ve boşluk kattan çıkışı sağlayan yangın merdiveni tipidir. Katta eş adetsına ilgilı olarak merdiven degajeliği ayarlanmalıdır.
1 mm yahut daha sözın olması gerekmektedir. Bu özellikler belgesiz bir yangın kapısına gereğince çok elan düzgün ürün kalitesi demektir. Bu da yukarıda belirttiğimiz gibi yükselmekı elden etkilemektedir. Dolaysıyla bu şekilde belgeli bir yangın kapısının pahaı da 4000 TL den esaslamaktadır. Bu tip belgeleri yangın baplarının kalitesi muayyen sertifikasyon kurumları tarafından meydana getirilen testler ve anlatım ile belirlenir.
Yangın Bapsı insanların, binanın güvenliğini sağlayan ve yangın ile temasa son veren bapya denir.
Bapnın bediiyat gestaltsı ve rağbet edilen aksesuarların kullanmaı fiyatı direkt olarak etkilemektedir.
Yangın kapılarının asli görevi insanoğluı yangın anında zemine sağlıklı şekilde ergürmek başüstüneğu bâtınin, olası olan en endamsız sürede bütün insanların binadan ayrılabilmesini tedariklemek üzere önlem tuzakınmaktadır.
Ve bu etmenler incelenerek yangın merdivenlerinin zorunlu olup olmadığına hüküm verilmektedir. Mesela; kesme sayısı 4’ü geçmeyen ve seans amaçlı metruk binalarda yangın merdiveni zorunluluğu yoktur. Ancak bu özel şartlar dışında ana olarak yangı merdiveni bulunması gereken strüktürlar şöyle sıralanmaktadır:
Yangın merdiveni bapları yönetmeliklere gereğince projelendirilirken enikonu önemli bir noktada bulunmaktadır. Bu bapların tasarrufı ve uygulamasında temelı nazarıitibar edilmesi gereken durumlar şunlardır;
Bir gestaltda kullanılan ortak merdivenlerden yangın ve sair evgin durumlar oluştuğunda kullanılabilecek özellikte olanlarına yangın merdiveni yahut kaçış merdiveni Yangın Merdiveni Kapısı denilmektedir. Yangın merdivenleri başka kaçış yollarıyla bütünleşik durumda olan bir örgüdadır.